Persbericht:
Mijn Kind Uit Huis verder onder Like a Buddy
Mijn Kind Uit Huis wordt onderdeel van Like a Buddy. Tijdens een feestelijk moment op de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) wordt op dinsdag 8 april om 15:00 uur de officiële overdracht gevierd. Met deze stap wordt de kennis en ervaring van Mijn Kind Uit Huis structureel verankerd binnen Like a Buddy.
De basis voor deze overstap werd gelegd in de Professionele Leergemeenschap (PLG) ‘Ouders met ervaring met uithuisplaatsing’. In deze learning community leert de CHE samen met ervaringsdeskundige ouders en jeugdzorgprofessionals over vraagstukken rondom uithuisplaatsing. Studenten doen hier onderzoek naar. Dit leidde tot diverse initiatieven waarin ouders hun ervaringen delen zoals theaterproducties, boeken, tekeningen, gedichten en de website Mijn Kind Uit Huis.
De CHE heeft een stevige basis gelegd voor Mijn Kind Uit Huis. Dit project is echter zo gegroeid, dat de onderwijsinstelling op zoek is gegaan naar een partner. Like a Buddy werkte eerder al samen met Mijn Kind Uit Huis aan de gids Eerste Hulp Bij Uithuisplaatsing. Beide organisaties delen de overtuiging dat ouders er niet alleen voor hoeven te staan. Vanuit die gedeelde visie is verder gaan onder Like a Buddy een logische stap. Daarom valt Mijn Kind Uit Huis vanaf 8 april officieel onder Like a Buddy.
Wat verandert er?
De missie blijft hetzelfde: zorgen dat ouders een stem krijgen en betrokken blijven bij hun kind na een uithuisplaatsing. Like a Buddy is trots dat de organisatie wordt uitgebreid met kennis, ervaring en het brede netwerk van Mijn Kind Uit Huis. Door deze samenwerking krijgt Like a Buddy meer mogelijkheden om ook professionals en beleidsmedewerkers te ondersteunen.
Waarvoor kun je terecht bij mijnkinduithuis.nl?
De ouders van Mijn Kind Uit Huis zetten hun ervaringen in om ouders en professionals te ondersteunen en bewust te maken. Dat doen ze door samen te kijken wat wel goed gaat in de jeugdzorg, wat er nog verbeterd kan worden en waar meer samenwerking met ouders mogelijk is.
Dat doen ouders door:
- Een bijdrage te leveren aan lezingen, webinars, symposia en workshops: Ouders delen hun ervaringen en inzichten met studenten, professionals en beleidsmakers.
- Advies te geven over casussen: ouders geven advies en denken mee vanuit hun unieke perspectief over oplossingen bij complexe situaties.
- Interviews en mediaoptredens: Ouders vergroten het bewustzijn over de impact van uithuisplaatsing.
Over Like a Buddy
Like a Buddy biedt informele hulp aan ouders met een kind met een gedragsprobleem of stoornis, ouders in een vechtscheiding en ouders van wie het kind uit huis is geplaatst. Dit doen ze onder andere via buddy’s: ouders met ervaring die veel meer zijn dan een maatje. Via ouderpeil.nl vinden jaarlijks meer dan 80.000 ouders informatie die hen verder helpt. In de community delen ruim 3.000 ouders hun ervaringen, stellen vragen en krijgen tips en advies van anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Vanaf april 2025 worden alle activiteiten van stichting OPP uitgevoerd onder de merknaam Like a Buddy.
Over de Christelijke Hogeschool Ede
De CHE houdt het thema ‘samenwerken met ouders’ vast in het onderwijs, de nascholing en de Post-HBO Pleegzorg. De PLG blijft bestaan. Het lectoraat Pleeg- en Gezinshuiszorg doet onderzoek naar pleegzorgplaatsingen binnen families. Binnen het lectoraat Duurzame Zorg onderzoekt de CHE Betekenisvol Samenwerken rondom het volwassen worden van jongeren die zijn opgegroeid in een gezinshuis of pleeggezin. Miranda van Mijn Kind Uit Huis zit in de klankbordgroep en Like a Buddy is netwerkpartner van deze Spronggroep.
Meer weten?